keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Mm-kisojen joukkueiden esittely

Tähän artikkeliin päivitetään eri joukkueiden esittelyt ja arvioidut heikkoudet/vahvuudet. Lista täydentyy sitä mukaan kuin arvioita ehditään tehdä.


Suomi

Erkan pelillä pitkälle?

 Leo Komarov vuoden 2012 MM-kisoissa. Tekijä: Alexey Chernyadyev (Oma teos) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], lähde: Wikimedia Commons

Kokoonpano

Päävalmentaja: Erkka Westerlund

Maalivahdit:
Pekka Rinne, Nashville Predators (NHL)
Mikko Koskinen, Sibir Novosibirsk (KHL)
Juuse Saros, HPK (Liiga)

Puolustajat:
Juuso Hietanen, Torpedo Nizhny Novgorod (KHL)
Jere Karalahti, Jokerit (Liiga)
Tommi Kivistö, Ilves (Liiga)
Oskari Korpikari, Pelicans (Liiga)
Ville Lajunen, Färjestad
Jyri Marttinen, Ässät (Liiga)
Tuukka Mäntylä, Metallurg Novokuznetsk (KHL)
Atte Ohtamaa, Kärpät (Liiga)

Hyökkääjät:
Olli Jokinen, Winnipeg Jets (NHL)
Veli-Matti Savinainen, Jugra Khanty-Mansijsk (KHL)
Petteri Wirtanen, Donbass Donetsk (KHL)
Jarkko Immonen, Torpedo Nizhny Novgorod (KHL)
Leo Komarov, Dynamo Moscow (KHL)
Petri Kontiola, Traktor Cheljabinsk (KHL)
Jori Lehterä, Sibir Novosibirsk (KHL)
Jere Sallinen, Örebro (SHL)
Tommi Huhtala, Blues (Liiga)
Pekka Jormakka, Tappara (Liiga)
Olli Palola, Tappara (Liiga)
Iiro Pakarinen, HIFK (Liiga)
Tomi Sallinen, Blues (Liiga)

Suomen joukkue koostuu pääosin kotimaan pelaajista ja KHL:n kovista nimistä. Mukaan on saatu myös pari täsmävahvistusta NHL:stä, eli Pekka Rinne ja Olli Jokinen. Joukkueena Suomi tullee nojautumana jälleen jonkinlaiseen tiiviiseen viisikkopuolustamiseen, sillä taitotaso jää jälleen kerran jälkeen mm. Kanadan ja Venäjän vastaavista. Lisäksi Ruotsi on varmasti taitavammalla joukkueella liikenteessä. Tosin ei Suomea voida täysin lytätä, sillä joukkueessa pelaa paljon pelaajia, jotka olivat mukana voittamassa tänä vuonna EHT-turnauksia.
Maalivahtipeli lienee Suomella toisaalta turvattua, toisaalta pieni kysymysmerkki. Pekka Rinne on lähtökohtaisesti ykkösmaalivahti NHL-statuksen perusteella. Pekka onkin parhaana päivänään todellakin maailman parhaita maalivahteja, mutta taustalla on pitkään kestänyt loukkaantuminen, joka taatusti vaikuttaa jollain tasolla pelituntumaan. Se näkyi muun muassa NHL:ssä, kun Rinne jouduttiin vaihtamaan muutaman kerran pois loppukaudesta, kun omissa soi liian usein. Harjoituspeleissä oli erittäin varma, mutta miten käy, jos pelataan esimerkiksi Kanadaa vastaan? Onneksi Mikko Koskinen oli erittäin vakuuttava harjoituspeleissä myös, joten taustalla on hyvää tukea, vaikka Pekka loukkaantuisikin.
Puolustuspää lienee leijonien isoin kysymysmerkki ennen kisoja. Suomelta löytyy kyllä 4-5 hyvää puolustajaa jotka pärjäävät ainakin mm-tasolla, mutta muut ovat kysymysmerkkejä. Esimerkiksi Jyri Marttista ja Ville Lajusta vietiin välillä EHT-turnauksessa aivan kebab-kioskille. Pystyvätkö nämä pojat nostamaan tasoaan ja pysymään vastustajien perässä? Jos ei, niin pitää toivoa, että Vatanen/Ristolainen pääsisivät pelaamaan kisoihin. Ylivoimaan Suomella on sentään heittää hyvin peliä näkevät ja tekevät pakit, eli sen suhteen ei ole huolta.
Leijonien terävin kärki hyökkääjien osalta ehti hieman kaventua ennen kisoja. Muun muassa EHT-turnauksessa vakuuttanut Michael Keränen jätettiin pois, toisaalta Juha-Matti Aaltonen ja moni KHL-pelaaja joutui kieltäytymään vammoihinsa vedoten. Ykkösketju tehtäneen Olli Jokisen varaan. Ainakin olympialaisissa Olli tuntui hypetyksestä huolimatta olevan aina yhden potkun jäljessä, ja tämä näkyy hänen +/- saldossaan sekä tehoissa ainakin NHL:ssä. Mm-tasolla kaikki voi olla toisin. Ketjujen luominen on varmasti Erkalle haastavaa, sillä Kontiola-Aaltonen -kaksikosta piti tulla yksi tutkapari (luultavasti kakkoskenttään). Luultavasti joku joukkueen senttereistä pääsee Kontiolan tutkapariksi, eikä ihan mahdottomuus ole, että se olisi Jori Lehterä. Lehterä oli tosin melko kohmeessa Ruotsi-pelissä, joten tätyy toivoa, että hän lämpenee mm-kisoihin ja saisi onnistumisia. Suomen rouhijaosasto on näissäkin kisoissa kiitettävällä tasolla.
Leijonilla on varmasti mahdollisuus päästä pitkälle. Top-4 sijoitus ei olisi lainkaan haihattelua.

Kanada

Miten joukkue selviää ilman supertähtiään?

Crosby ei ole kannattelamassa maajoukkuettaan. Tekijä: http://www.VancityAllie.com [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], lähde: Wikimedia Commons
Päävalmentaja: Dave Tippett
Maalivahdit:
Ben Scrivens, Edmonton Oilers (NHL)
James Reimer, Toronto Maple Leafs (NHL)
Justin Peters, Carolina Hurricanes (NHL)

Puolustajat:
Braydon Coburn, Philadelphia Flyers (NHL)
Ryan Ellis, Nashville Predators (NHL)
Jason Garrison, Vancouver Canucks (NHL)
Kevin Bieksa, Vancouver Canucks (NHL)
Morgan Rielly, Toronto Maple Leafs (NHL)
Erik Gudbranson, Florida Panthers (NHL)
Tyler Myers, Buffalo Sabres (NHL)

Hyökkääjät:
Kyle Turris, Ottawa Senators (NHL)
Jonathan Huberdeau, Florida Panthers (NHL)
Alex Burrows, Vancouver Canucks (NHL)
Cody Hodgson, Buffalo Sabres (NHL)
Troy Brouwer, Washington Capitals (NHL)
Sean Monahan, Calgary Flames (NHL)
Jason Chimera, Washington Capitals (NHL)
Joel Ward, Washington Capitals (NHL)
Nazem Kadri, Toronto Maple Leafs (NHL)
Mark Scheifele, Winnipeg Jets (NHL)
Brayden Schenn, Philadelphia Flyers (NHL)
Matt Read, Philadelphia Flyers (NHL)
Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche (NHL)
Kanadan kokoonpano saattaa elää vielä, tässä tilanne 7.5.2014

Kanadalla on mukanaan ehkä heikoin joukkue muutamaan vuoteen mm-tasolle. Taustalla on osittain olympialaisten aiheuttama väsymys, toisaalta osa supertähdistä on pysynyt joukkueensa kanssa karkeloissa mukana poikkeuksellisen pitkään. Heikkous on kuitenkin suhteellista, sillä tämäkin joukkue on valmis taistelemaan paikasta top-3:een. Paljon riippuu siitä, miten valmentaja Dave Tippet saa roolitettua joukkueensa.
Yksi ongelmakohta saattaa olla maalivahtipeli. Toki joukkueella on kolme hyvää nhl-maalivahtia mukana, mutta silti yksikään heistä ei ole varsinainen supervahti, joka voisi kannatella joukkuettaan illasta toiseen (kuten meillä Leijonilla, njäh njäh). James Reimer lienee pelaava maalivahti, mutta yksi virhe voi tiputtaa penkille loppukisojen ajaksi. Toisaalta Scrivens on ollut yhtä hyvä tällä kaudella. Vai yllättääkö Peters? Vain Tippett tietää.
Puolustus on Kanadalla kenties kisojen kovin. Mukana on monta isoja minuutteja tahkoavaa järkälettä, joista kenties tärkein on Kevin Bieksa. Tosin myös muut pakit ovat tasokkaita ja joukkueesta onkin vaikeaa nostaa esiin heikkoa lenkkiä tältä osastolta. Esimerkiksi Suomen puolustusosasto kalpenee selvästi tähän verrattuna. Hyökkäys on Kanadalla kärsinyt osaltaan olympiavuodesta, mutta varmasti sellaiset nimet kuin Nazem Kadri, Brayden Schenn ja nuori nälkäinen Nathan MacKinnon pystyvät tekemään rumaa jälkeä. Kanada tarvitsee hyvän alun kisoille ja jos se sen saa, voi se edetä pitkälle. Toki liian helppo tie puolivälieriin voi tarkoittaa sitä, että pelit päättyvät ensimmäisessä jatkopelissä.

Vahva kandidaatti top-4:ään. Tosin riskinä on pannukakku ja lasku sijoille 5-7. Vaatii tosin vaikeaa puolivälierävastustusta.


Ruotsi

Tuleeko toinen peräkkäinen?


Ruotsissa ainakin uskotaan kultaan. Kuvassa valmentaja Pär Mårts. Tekijä: Egon Eagle (Oma teos) [Public domain], lähde: Wikimedia Commons


Maalivahdit:
Joacim Eriksson, Vancouver Canucks (NHL)
Anders Nilsson, New York Islanders (NHL)
Linus Ullmark, MODO Hockey (SHL)

Puolustajat:
Erik Gustafsson, Philadelphia Flyers (NHL)
Mattias Ekholm, Nashville Predators (NHL)
Tim Erixon, Springfield Falcons (AHL)
Niclas Andersén, Severstal Cherepovets (KHL)
Johan Fransson, Luleå (SHL)
Magnus Nygren, Färjestads (SHL)
Daniel Rahimi, Linköping (SHL)
Jonas Ahnelöv, Frölunda (SHL)

Hyökkääjät:
Mikael Backlund, Calgary Flames (NHL)
Gustav Nyqvist, Detroit Red Wings (NHL)
Calle Järnkrok, Milwaukee Admirals (AHL)
Simon Hjalmarsson, Linköpings (SHL)
Joakim Lindström, Skellefteå (SHL)
Mattias Sjögren, Linköpings (SHL)
Dennis Rasmussen, Växjö Lakers (SHL)
Joel Lundqvist, Frölunda (SHL)
Jimmie Ericsson, Skellefteå (SHL)
Dick Axelsson, Frölunda (SHL)
Oscar Möller, Skellefteå (SHL)
Andreas Thuresson, Brynäs (SHL)
Linus Klassen, Luleå (SHL)
Nicklas Danielsson, Rapperswil (NLA)
Ruotsi lähtee tämän vuoden kisoihin puolustavana maailmanmestarina, kun se onnistui viime vuonna kaatamaan kotikisoissaan finaalissa Sveitsin. Samalla se mursi joitakin vuosikymmeniä kestäneen "kotikisojen kirouksen". Tänä vuonna kotijoukkueen voittoa tuskin povaa kukaan, joten Ruotsilla lienee tilaisuus ottaa toinen mestaruus putkeen. Myös sen kokoonpano on kärsinyt hieman olympiavuodesta, sillä mukana on "vain" 7 NHL-peluria.
Maalivahtipuoli lienee etukäteen Ruotsilla pieni arvoitus. Joukkue varmasti kaipaisi Henrik Lundqvistia pudotuspeleistä (niin kuin joka vuonna), mutta näilläkin maalivahdeilla menestys on mahdollista. Ericsson pelasi suurimman osan kaudestaan AHL:ssä, torjuntaprosentin ollessa melko vaatimaton 90,9 %. Nilsson sentään pelasi 19 peliä ylhäällä, prosentit olivat kuitenkin alle 90:n. Ullmark pelasi SHL:ssä nuorelle maalivahdille vakuuttavalla prosentilla 93,1. Hän lienee kuitenkin kolmosvahti, ainakin alussa. Koko kolmikko on nuoria, sillä NHL-vahvistukset ovat syntyneet -90 ja Ullmark -93. Hermopaine saattaa käydä heille liian kovaksi, etenkin myöhemmissä peleissä, joten maalivahtipeli pysyy kysymysmerkkinä.
Ruotsin puolustus muistuttaa osittain Suomen puolustusta. Ruotsilla on pari NHL-statuksen omaavaa pakkia heittää takalinjoille, mutta varsinaisia tähtiä seassa ei ole. Neljä pelaajista tulee omasta SHL:stä, yksi KHL:stä ja yksi AHL:sta. Puolustus ei ole Kanadan veroinen, mutta pystyy varmasti kilpailemaan esimerkiksi Suomen ja Tsekin kanssa. Jonkun täytyy tosin ottaa vastuuta johtavana pakkina. Erik Karlssonia tulee ikävä, mutta ei voi minkään.
Alapään materiaalin ollessa kapeahko, Ruotsilla on heittää askiin yksi kisojen parhaista hyökkäyksistä. Hyökkäys onkin siis paras puolustus. Backlund ja Nyqvist ovat kelpo vahvistuksia änäristä, heidän lisäkseen kokoonpanossa on mm. Jimmie Ericsson, Joel Lundqvist ja Mattias Sjögren, joilta voidaan odottaa ihmeitä. Myös Linus Klassen oli tehokas, sillä hän saalisti peräti 57 pistettä 54 SHL-pelissä. Häneltä voidaan odottaa näissä kisoissa maaleja, sillä mikäli hyökkääjiltä ei tehoja irtoa, tulee Ruotsin kisoista pitkästä aikaa ihanan lätisevä pannukakku.
Jos maalivahdit eivät sula, Ruotsi mennee taas tuurilla hyville sijoille. Jos ei, Ruotsia odottanee sijat 5-8.

Tshekki:


Valmentaja: Vladimir Ruzicka

Maalivahdit:

Jakub Kovar, Avtomobilist Yekaterinburg (KHL)
Alexander Salak, SKA St. Petersburg (KHL)
Pavel Francouz, HC Litvinov (Extraliga)

Puolustajat:


Jakub Kindl, Detroit Red Wings (NHL)
Michal Jordan, Charlotte Checkers (AHL)
Ondrej Nemec, Lev Praha (KHL)
Martin Sevc, Lev Praha (KHL)
Jan Kolar, Donbass Donetsk (KHL)
Petr Zámorský, HC Zlin (Extraliga)
Ondrej Vitasek, Bili Tygri Liberec (Extraliga)
Lukas Kovar, HC Vitkovice (Extraliga)

Hyökkääjät:

Jaromir Jagr, New Jersey Devils (NHL)
Jiri Hudler, Calgary Flames (NHL)
Vladimir Sobotka, St. Louis Blues (NHL)
Tomas Hertl, San Jose Sharks (NHL)
Roman Cervenka, SKA St. Petersburg (KHL)
Jan Kovar, Metallurg Magnitogorsk (KHL)
Jakub Klepis, Lev Praha (KHL)
Jiri Novotny, Lev Praha (KHL)
Jiri Sekac, Lev Praha (KHL)
Jakub Petruzalek, Ak Bars Kazan (KHL)
Tomas Rolinek, HC Sparta Praha (Extraliga)
Martin Zatovic, HC Karlovy Vary (Extraliga)

Päävalmentaja: Vladimir Ruzicka

Venäjä:

valmentaja: Oleg Znarok
Maalivahdit:

Sergei Bobrovsky, Columbus Blues Jackets (NHL)
Anton Khudobin, Carolina Hurricanes (NHL)
Andrei Vasilevsky, Salavat Yulaev Ufa (KHL)

Puolustajat:

Dmitri Orlov, Washington Capitals (NHL)
Nikita Zaitsev, CSKA Moscow (KHL)
Aleksander Kutuzov, Sibir Novosibirsk (KHL)
Anton Belov, SKA St. Petersburg (KHL)
Denis Denisov, CSKA Moscow (KHL)
Andrei Zubarev, Salavat Yulaev Ufa (KHL)
Yevgeni Medvedev, Ak Bars Kazan (KHL)
Maxim Chudinov, SKA St. Petersburg (KHL)
Yegor Yakovlev, Lokomotiv Yaroslavl (KHL)

Hyökkääjät:

Atrem Anisimov, Columbus Blues Jackets (NHL)
Yevgeni Kuznetsov, Washington Capitals (NHL)
Nikolai Kulemin, Toronto Maple Leafs (NHL)
Andrei Loktionov, Carolina Hurricanes (NHL)
Alexander Ovechkin, Washington Capitals (NHL)
Viktor Tikhonov, SKA St. Petersburg (KHL)
Sergei Kalinin, Avangard Omsk (KHL)
Alexander Burmistrov, Ak Bars Kazan (KHL)
Yevgeni Dadonov, Donbass Donetsk (KHL)
Ilya Zubov, Admiral Vladivostok (KHL)
Sergei Plotnikov, Lokomotiv Yaroslavl (KHL)
Vadim Shipachyov, SKA St. Petersburg (KHL)
Sergei Shirokov, Avangard Omsk (KHL)
Danis Zaripov, Metallurg Magnitogorsk (KHL)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti