keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Voiko Noora Räty torjua Mestiksessä?

Miesten ja naisten urheilulajit on perinteisesti erotettu toisistaan juurikin toimijoiden tasoeron takia. Kuvitellaanpa vaikka pikajuoksua; mitä järkeä olisi, jos olisi yhteinen sarja, kun toinen sukupuoli on jopa sekunteja toista perässä? Tai mitä järkeä olisi pelata jalkapalloa sekajoukkueilla, kun naiset eivät pääsisi millään eväillä pelaamaan huippusarjoissa?

Uutisointi Noora Rädyn neuvotteluista Kiekko-Vantaan kanssa on nostattanut jo ison vyöryn palautetta suuntaan jos toiseen. Perinteisen miesjääkiekon kannattajat ovat jo valmiiksi lytänneet Rädyn. "Liian pieni" tai "nainen ei pärjää miesten peleissä". Yleisesti ottaen tämä onkin totuus, mutta entä kun on kyse poikkeusyksilöistä, joita silloin tällöin nousee esiin?

Esimerkiksi Hayley Wickenheiserin taitoihin ei kukaan uskonut Suomessa. Toki mediassakin jo tiedettiin hänen olleen kova naisten tasolla, jopa maailman paras. Silti hän onnistui murtautumaan Salamoiden kokoonpanoon Suomi-sarjassa. Hän pelasi myös Mestistä 10 ottelua, tosin jämäroolissa ja tehot olivat olemattomat. Wickenheiser kuitenkin uskoi pystyvänsä parempaan isommassa roolissa. Sitä hänelle ei suotu ja hän lähti takaisin rapakon taakse pelaamaan.

Noora Räty on ollut erittäin poikkeuksellinen naisten peleissä. Paikoitellen hän on torjunut lähemmäs 60 laukausta ottelua kohti ja päästänyt silti vain yhden maalin. Toki täytyy muistaa, että jopa Kanadan ja USAn tasoiset naisjoukkueet eivät ole aivan Mestiksen tasolla. Mutta näytöt Rädyllä on kovat ja jos joku pystyy pelaamaan miesten tasolla maalissa nykynaisista, se on hän. Tosin itse suosittelisin häntä ensin koittamaan onneaan vaikkapa Suomi-sarjan peleissä, minkä jälkeen hän voisi riskillä yrittää Mestikseen.

Kiekko-Vantaa on kuitenkin tässä kohtaa avainasemassa. Onko Rädystä vahvistukseksi joukkueelle? Oli tai ei, jos Räty palkataan, tulee Kiekko-Vantaan peleistä astetta kiinnostavampia ainakin hetkeksi aikaa. Ilmiö, missä nainen pelaa miesten peleissä, saa varmasti mediahuomiota ja toisaalta houkuttelee katsomoon niin Rädyn kannattajia kuin vastustajiakin.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Päätöksiä Rädyn mahdollisesta pelipaikasta saadaan huomenna ja silloin tiedämme, pelaako ensi kaudella Mestiksessä naismaalivahti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti