torstai 20. maaliskuuta 2014

Moyes pääsi jatkoajalle


  • Moyes ManU:n valmentajana 2013. Kuva: Jon Candy from Cardiff, Wales (DSC05469 Uploaded by Dudek1337) [CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
Tiistain Mestareiden liigan kierroksella Manchester United onnistui kääntämään, vastoin joitain ennakko-odotuksia, 2-0 tappion 3-2 voitoksi tekemällä 3 maalia kotonaan Olympiakosta vastaan. Samalla joukkue varmisti paikan kahdeksan parhaan joukkoon. 

Voitto oli monella tapaa tärkeä seuralle. Se kenties loi uskoa niin faneihin kuin pelaajiinkin siitä, että parempi huominen on tulossa. Toisaalta se antoi etenkin seuran managerille, David Moyesille jonkinasteisen jatkoajan seuran peräsimessä.

ManU:n suoritukset tällä kaudella Valioliigassa ovat olleet umpisurkeita. Joukkue on ottelu toisensa jälkeen onnistunut häviämään "perinteisesti" heikompina pidettyjä vastustajia vastaan. Tällä hetkellä paikka Champions Leaguessa on karkaamassa vahvasti pois ulottuvilta, ellei peli parane dramaattisesti. Paikka kolmen joukossa lienee jo utopiaa, sillä Chelsea, Manchester City ja toisaalta Arsenal ja Liverpool ovat melko kaukana karussa. Viimeisen 18 vuoden aikana ManU ei ole kertaakaan ollut poissa kolmen joukosta, joten Moyesin valmennuskausi uhkaa alkaa melkoisella julkisuuskuvan säröllä.

Toki taustalla on myös muitakin tekijöitä kuin Moyesin mahdolliset epäonnistumiset. Pelaajien keski-ikä alkaa olla nousussa, ja esimerkiksi keskikentälle tai puolustukseen ei ole saatu entisaikojen huippupelaajia. Näillä osa-alueilla ManU antaa yllättävän paljon tasoitusta muille, etenkin loukkaantumisten tullessa. Penkillä ei yksinkertaisesti ole laittaa tapreeksi laadukkaita miehiä tilalle. Toisaalta myös Moyes on osittain kriisin taustalla, sillä moni on kritisoinut hänen pelitapaansa. ManU on kuitenkin hyökkäysvoittoinen joukkue materiaalinsa puolesta, mutta tällä hetkellä se pelaa kenties liikaa puolustuksen kautta. Sama taktiikka toimi Evertonin kanssa, ManU:n peräsimessä tarvitaan jotain uutta. Moyesin pitää uudistaa pelikirjaansa seuraavaa kautta varten, muuten pesti voi jäädä alle kahden vuoden mittaiseksi.

Voitto puolivälierävaiheessa antoi kuitenkin Moyesille pienen tilan hengittää. Voitot vielä seuraavilla kahdella Valioliigan kierroksella, ja monon uhka tälle kaudelle pienenee huomattavasti. Mestareiden liigassa joukkue ei ole missään nimessä ennakkosuosikki ja se on kenties heikoin joukkue, joka selvisi jatkoon tältä kierrokselta. ManU:lta vaaditaan aivan uudenlaista venymistä seuraavilla kierroksilla. Tosin Moyes on ennenkin pystynyt tekemään joukkueesta hyvän vastaiskujoukkueen. Ja kaikkihan muistamme Chelsean bussitaktiikan, joka toi voiton tässä kyseisessä kilpailussa pari kautta sitten.

Kaikki on mahdollista. Moyesin taru ei ole sittenkään vielä lopussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti