sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Kommentti: Norjan menoa (ei) voi estää


Tour de ski saatiin viimein päätökseen pitkän ja hiihtäjille sekä katsojille rankan rupeaman jälkeen. Osa voittajasuosikeista oli tourilta poissa, mutta kilpailut todistivat väistämättäkin monelle selvän faktan: Norjan hiihtäjät ovat todella laajalla rintamalla liikenteessä, eikä heitä ole helppo lyödä. 

Naisissa kolme parasta oli norjalaisia. Heistä Tourin voittanut Jacobsen tulee olemaan vahvoilla myös olympialaisissa. Kilpailusta kuitenkin puuttui yksi norjalainen, Marit Björgen, joka olisi myös ollut kärkikamppailuissa, jos olisi loppuun asti jaksanut. Suosikeista myös Charlotte Kalla ja Justyna Kowalczyk olivat poissa. Joka tapauksessa norjalaisrintama olisi ollut vahva.

Suomalaisten hiihdot olivat naisissa erittäin positiivisia. Terävin kärki oli vahva koko tourin ajan ja palkintopallisijoituksia tuli tasaisesti. Olympialaisia katsellen tämä antaa toivoa - yksittäisissä kisoissa suomalaisnaiset voivat yllättää ja olla oikeasti jopa mitaleilla. Valitettavasti siellä suomalaisia tuskin on 50 % top 6:sta, sillä osa huipuista oli poissa. Nykyiset tulokset vääristävät hieman todellista asetelmaa olympialaisia ajatellen. Silti toivoa on.

Miehissä Norja oli jopa suvereenimpi kuin naisissa. Yli puolet 10 parhaan joukkoon sijoittuneista oli norjalaisia. Petter Northug on selvästi nousukunnossa ja häntä ei voida enää sivuuttaa olympiavalinnoissa, niin tasaisen hyvä hän oli näissä karkeloissa. Huipuista muun muassa Cologna ja Bauer olivat poissa, mutta tästä huolimatta Norja saattaa miehittää jossain kilpailussa kaikki palkintopallipaikat. Niin vahvasti he suoriutuivat tourin aikana.

Suomi-miehillä ei ole niin hyvä tilanne kuin naisilla, mutta toivoa on. Sami Jauhojärvi väläytteli pariin otteeseen hyvää kuntoa. Matti Heikkinen oli välillä loistava, välillä tosin hän kyykkäsi oikein urakalla. Lari Lehtonen hiihti tasaisesti ja on varmasti oiva valinta ja vahvistus viestijoukkueeseen. Heiltä vaaditaan kuitenkin superonnistumisia mitaleille pääsemiseksi, niin kova on taso huipulla.

Tour antoi kuitenkin Suomelle toivoa paremmasta huomisesta. Syksyllä näytti siltä, ettei hiihtolajeissa (pois lukien ampumahiihto) ole välttämättä tulossa yhtään mitalia henkilökohtaisilla matkoilla. Nyt niitä voi optimistisesti odottaa jopa ainakin paria kappaletta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti