sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Kommentti: Tästä syystä Suomi voittiJunioreiden kisat ovat nyt viimein ohi ja on aika purkaa jälkipyykkiä. Suomi otti, kenties ansaitusti ja osittain jopa omien odotusten mukaisesti, mm-kultaa. Alla erittelen lyhyesti syitä, jotka johtivat tähän.

Suomi kasvoi kisoissa joukkueena. Etenkin Tsekin kaataminen loi ison hurmoksen, ja tämä flow kantoi loppuun asti. Edes finaalin käsittämättömät tuomariratkaisut eivät onnistuneet muuttamaan sitä faktaa, että joukkue pelasi yhdessä ja puhalsi yhteen hiileen. Lisäksi valmentaja Karri Kiven taktiset oivallukset olivat liikaa muille maille. Myös Suomen ratkaisijat olivat alusta loppuun kovia eivätkä sulaneet, kuten finaalissa Ruotsin tähdille kävi.

Toisaalta Suomi sai etua myös siitä, että media ei myllyttänyt maan mitalimahdollisuuksista jatkuvasti. Tällä kertaa olisi todellakin pitänyt, koska aineksia oli enemmän kuin monena vuotena. Vastaavasti Ruotsi joutui valtavan mediapaineen alle, mikä heijastui väistämättä finaalissakin muutamana helppona virheenä.

Hyvä joukkue tarvitsee tosiaan vahvoja yksilöitä. Teuvo Teräväinen oli kisojen kenties paras hyökkääjä. Ristolainen kasvoi isosti puolustajana ja runnoi tahdonvoimalla ja vahvalla pelisilmällä ottelun lopussa Suomen ratkaisumaalin. Saku Mäenalanen teki paikoista maalit tappavalla tehokkuudella ja kasvoi pelaajana ainakin 20 senttiä. Juuse Saros seisoi, etenkin finaalissa, mutta myös muulloin päällään ja antoi joukkueelle mahdollisuuden voittaa joka ottelussa. Paras maalivahti, paras puolustaja, paras hyökkääjä... Mitä muuta tarvitaan?

Joukkue ansaitsi voiton yhteispelinsä ansiosta, jota höysti hyvin poikkeusyksilöiden loistavat oivallukset. Viisikkopelaaminen oli kurinalaista ja puolustus blokkasi rohkeasti laukauksia. Suomella oli myös edellisistä vuosista poiketen käytössään voittava maalivahti ja oikeasti kantavat, rohkeat tähtipelaajat. Ne olivat taustalla tämän vuoden menestystarinassa.

HYVÄ SUOMI! Maailmanmestari 2014! (sekä 1987 ja 1998)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti