lauantai 17. toukokuuta 2014

Kommentti: Jatkoaika on julmempi

Jatkoaikaratkaisut aiheuttavat tunteita. Kuva: Michael Miller (Oma teos) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], lähde: Wikimedia Commons

Jääkiekko-otteluissa tuntuisi olevan ikuinen vääntö siitä, miten pisteet tulisi jatkaa varsinaisen peliajan jälkeen. Jotkut ovat sitä mieltä, että peli voisi päättyä jopa tasan ja pisteet voidaan laittaa jakoon. Nykyään lätkäpeleissä ei kuitenkaan ole juurikaan käytössä tätä sääntöä. Ottelut ratkaistaan pääosin jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa. Molemmilla on omat kannattajakuntansa.

Nykyään lähes kaikissa liigoissa on käytössä malli, jossa pelataan ensin viiden minuutin jatkoaika. Siinä joukkueet pelaavat joko 5 vs 5 tai 4 vs 4 -muodolla, ja jatkoaika päättyy heti, kun toinen joukkue tekee maalin. Jos jatkoaika päättyy maalittomana, siirrytään voittomaalikilpailuun, jossa molemmilta joukkueilta laukoo yleensä kolme pelaajaa. Jos peli on yhä tasan, niin sitten voittomaalikilpailu ratkeaa, kun toinen joukkue tekee maalin.

Kumpi on sitten julmempi tapa ratkaista?

Moni asiantuntija on sitä mieltä, että pisteet tulisi joko jakaa jatkoajan jälkeen, tai pitäisi pelata pidempi jatkoaika, kunnes maali syntyy. Voittolaukauskilpailu on kuulemma liian tyly ja ottelu päättyy siinä aina hyvään yksilösuoritukseen, tylysti.

Mutta...

Jos mietitään tilannetta, niin viiden minuutin jatkoaika on paljon julmempi tapa ratkaista todellisuudessa. Yksi hyökkäys, yksi viaton pomppu voi päättää ottelun. Tai jonkun hyvän yksilön yksilösuoritus. Harvemmin jatkoajalla on ratkaistu komean joukkuepelin takia.  Yleensä joku kädekäs henkilö on noussut maalille ja runnonut yksin voittomaalin.

Silloin se on siinä. Peli on sekunnissa ohi, eikä mahdollisuutta tasoittaa. Melko raadollista.

Voittomaalikilpailussa edetään alussa kolmen laukojan voimin. Siinä yksi poikkeusyksilö voi onnistua, mutta vastustajalla on aina mahdollisuus tasoittaa. Myös silloin yksilö voi ratkaista.

Jopa silloin, kun mennään laukoja kerrallaan, molemmilla on mahdollisuus tehdä maali. Jos ensimmäinen vetäjä epäonnistuu ja vastustaja onnistuu toisena, on turha mussuttaa. Molemmilla oli tasapuolinen mahdollisuus tehdä, ja toinen joukkue ei vaan siinä onnistunut.

Jos jatkoajalla pelattaisiin hopeinen maali -säännöllä, peleistä voisi tulla superjänniä. Miettikääpä tilanne, kun toinen joukkue tekee maalin jatkoajan ensimmäisellä minuutilla, ja toinen joukkue pääsee jahtaamaan kiihkeästi tasoitusta vaikkapa ilman maalivahtia...

Eli unohdetaan puheet voittomaalikilpailun raadollisuudesta. Jatkoaika on julma ja tyly ja voi murskaa monta unelmaa. Ehkäpä voittomaalit on sittenkin tarpeellinen ja tasapuolinen tapa ratkaista otteluita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti